Història de la simulació clínica en la Universitat Rovira i Virgili
Introducció
Des de l’any 1995, la URV utilitza pacients simulats en la formació mèdica dels seus estudiants, facilitant als alumnes l’entrenament d’habilitats comunicatives i competències que van més enllà del coneixement teòric de la medicina. En aquest reportatge ens endinsem en aquest peculiar sistema, desconegut per molts i encara poc utilitzat en territori espanyol.
Trobada de pacients simulats de la Universitat Rovira i Virgili |
|
Sessió entre pacient simulat i estudiant de medicina de la URV |
Nosaltres
Simular per aprendre
El Centre de Formació i Innovació en Simulació va començar la seva trajectòria l’any 2016. No obstant això, gaudeix de professionals amb més de 20 anys d’experiència en simulació mèdica.
Aquest centre proporciona unes condicions idònies per treballar en entorns de simulació mèdica qualsevol de les habilitats clíniques bàsiques. La màxima intenció del centre és oferir excel·lents condicions de formació per tal de formar competencialment els professionals de la salut i així reduir la taxa d’error mèdic.
Punts clau
Relacions, pacients simulats i estudiants
En la simulació clínica hi ha diversos punts clau a tindre en compte per arribar a culminar en una simulació clínica exitosa.
Tots aquests punts clau es revisen i es milloren amb el pas del temps, ja que l'experiència dels diferents casos clínics que simulem, així com la formació de tots els pacients simulats i les diverses actuacions dels nostres estudiants són grans pilars per anar millorant i perfilant la tècnica de la simulació clínica.
Els diferents casos de simulació clínica són molt importants pels nostres estudiants, ja que els preparen per a situacions reals que hauran de resoldre al llarg de la seva carrera professional.